Staff at The Dynes in Kemsing have transformed their courtyard into a beautiful sensory garden, thanks to a kind donation from the daughter of a former resident, Eric Lott.

The courtyard, which has been crafted in memory of Eric, has been transformed from an empty and rather uninspiring space, to a bright, innovative and inviting area, designed to stimulate the senses of the residents.

Using a variety of materials, including water features, textured ornaments, wind chimes, plants and light reflective decorations, staff of the home have created an inspiring environment, intended to engage the residents’ senses of sight, sound, smell and touch. Benches have been painted in bright colours, so residents can soak up the sun and relish the atmosphere.

Eric’s daughter, Barbara Cordina, and the rest of the family were invited to The Dynes last week to see the transformation for themselves and officially open the courtyard.

Barbara commented: “Our family are delighted to have had this opportunity to show our support for The Dynes. Throughout Eric’s time at the home, we were very impressed with the level of care, kindness and support given to him by all staff, and their understanding of the situation in which he found himself. He sadly passed away whilst in their care and their compassion and assistance at that time was second to none. The sensory garden is wonderful and we hope will offer an area which residents and staff will use.”

Nicky Pett, home manager of The Dynes said: “Our courtyard wasn’t used much before the transformation but since it has been complete, we’ve had so many comments about how great it looks and what a relaxing environment it is.

“Outdoor space is so important for older people living with dementia, we hope that the courtyard will provide a relaxing and stimulating environment, which they can all enjoy.”